Min metode

Udover at jeg naturligvis interesserer mig for kost og motion, så er jeg dybt optaget af hvad der sker på indersiden hos mig. Hvis jeg skal ændre mit liv på den lange bane, bliver jeg nødt til at ændre 50 års indgroede mønstre og overbevisninger… min egen selvopfattelse

Genpo Roshi (Big Mind)

Genpo Roshi (Big Mind)

BIG MIND
(EKSTERNALISERING)

En af de grundlæggende øvelser for mig er bevidstheden om at jeg har en spiseforstyrrelse, men jeg er den ikke..

Eksternalisering giver mig mulighed for at observere min spiseforstyrrelse i et mere støttende perspektiv (udefra) og finde mening eller løsninger hurtigt og effektivt.

Det giver rigtig god mening for mig at kombinere eksternalisering med Big Mind, som er et selvudviklingsværktøj, udviklet af Genpo Roshi, som har forenet teorier fra både østens filosofi of vestlig psykologi.

Big Mind processen afdækker de underliggende budskaber, der ligger gemt i vore sind, og de har alle en stemme, som vi kan lære noget af. Når vi for alvor tuner ind på vores sande behov, skaber vi de bedste forudsætninger i vores selvudviklingsproces.

Visualisering

Visualisering

VISUALISERING
(GUIDEDE MEDITATIONER)

Visualisering giver mig mulighed for at skabe et nyt perspektiv, når jeg føler mig fastlåst i en overbevisning.

På en nænsom, behagelig og effektiv måde kan jeg aktivere min forestillingsevne til at “se” en anden og ny virkelighed, der kan kan virke så levende, at det aktiverer alle mine sanser. Det giver mig altså mulighed for at manifestere et nyt selvbilleder og en ny historie.

Visualisering kaldes også for en guided meditation.

Visualiseringen bruger jeg også når jeg skal forankre en ny beslutning (commitment). Det at jeg kan “se og mærke” resultatet, gør det lettere at tro på at det kan lade sig gøre.

Debbie Ford (Skyggearbejde)

Debbie Ford (Skyggearbejde)

SKYGGEARBEJDE,
ACT & CFT

Når vi taler om sider af os selv, vi er udfordret på (lyse og mørke skygger) samt projektioner, kan jeg ikke komme uden om skyggearbejdet, som jeg synes er noget af det mest provokerende og effektive værktøj jeg kender.

Skyggearbejdet tager mig igennem processen med at stå ved, anerkende og erkende hele mig, hvilket er så vigtigt når vi har bl.a. har følelsen af skam.

Andre værktøjer jeg er vild med, er Affektregulering og “Kreativ Håbløshed”, hvilke begge er med til at skabe en proces for motivation til accept, at være med ubehag samt at ændre adfærd.


Sultbarometeret (kilde: Marie Steenberger)

Vejen fra forstyrret spisning til intuitiv spisning

Fra at været topstyret til kropsstyret

Modellen kaldes også for Madmentormodellen, hvor mekanisk spisning introduceres som en bro imellem forstyrret spisning og madæfhængighed på den ene side, og til intuitiv spisning og et frit forhold til mad på den anden side.

Mekanisk spisning (tre måltider om dagen) danner en ramme omkring forstyrrelse som jeg kan læne mig ind i, og som giver mig muligheden for at være bevidst omkring bl.a. sultfornemmelse og de følelser, der er forbundet med spisningen. Altså en mulighed for mere intuitivt at lære at mærke min krops signaler om sult og mæthed.

Mekanisk spisning giver mig en form for pause fra forstyrrelsen, hvor jeg har mulighed for at genopbygge en god tillid til min krop og maden igen, for til sidst at kunne overgive mig til den intuitive spisning, hvor jeg gennem nærvær og opmærksomhed lader mig guide at min krops for portionsstørrelser og kvalitet. Det betyder at jeg på den lange bane lander et sundt sted omkring både vægt og ernæringsmæssig balance.


Motion og et aktivt liv

Personligt er jeg til styrketræning, og det er bare så vigtigt for mig at jeg er aktiv og får dyrket min motion. I perioder hvor motivationen ikke rigtig har været der, har jeg ret hurtigt kunnet mærke det negativt på min krop.

Fysisk aktivitet har en positiv indvirkning på adskillige biologiske processer. Derfor er fysisk aktivitet uden sammenligning det bedste lægemiddel på markedet.

Styrketræning

Styrketræning

Fakta omkring motion

Trænede muskler virker bedre end utrænede

Når musklerne trænes, bliver kroppen bedre til at leve op til det, vi kræver af den:

 • Musklerne bliver bedre til at udnytte ilt, fordi de får flere små blodkar.

 • Energistationerne i musklerne (mitokondrierne) udvikles, så hver celle bliver bedre til at forbrænde fedt, optage ilt og lagre sukkerstoffer.

 • Musklernes evne til at udnytte fedtet forbedres, så udholdenheden stiger. En utrænet muskel har svært ved at bruge fedt.

 • En trænet muskel kan indeholde dobbelt så meget sukkerstof som en utrænet, og den bruger sukkeret langsommere. Derfor forbedres insulinfølsomheden, så risikoen for type 2-diabetes nedsættes.

Alt dette gælder uanset om du træner med høj eller lav puls.

Hele kroppens kemi påvirkes

Træning sætter gang i en lang række processer i din krop, bl.a.:

 • Blodtrykket falder.

 • Iltoptagelsen stiger.

 • Hjertemusklen bliver større og stærkere, så den kan sende mere blod ud i kroppen.

 • Det gode kolesterol, HDL, stiger.

 • De små blodpladers evne til at klumpe sig sammen bliver mindre. Det giver færre blodpropper.

 • De dårlige fedtstoffer i blodet, triglyceriderne, mindskes, så risikoen for en blodprop reduceres. En løbetur halverer indholdet af triglycerider i blodet, og først 48 timer efter er det oppe igen.

 • Hippocampus i hjernen vokser, hvilket bl.a. påvirker hukommelse og indlæring.

 • Appetitreguleringen kommer til at fungere bedre.

 • En række hormoner påvirkes og stabiliseres, bl.a. væksthormon, kønshormon og nogle af de hormoner, som påvirker vores humør og vores stressniveau. Du får altså mere overskud.